Seksjoner:

© 2021 - Mita Media

10 yrker som av naturlige årsaker ikke eksisterer lenger

10 yrker som ikke finnes lenger

[adrotate group=»1″]

Verden går fremover – og vi med den. Ny teknologi gjør stadig flere yrker overflødige. Lik det eller ikke. Sånn er fremskrittets natur.

Her er noen yrker som har forsvunnet med tiden. De fleste er borte fordi de ble erstattet av mer moderne løsninger.

Kanskje har du levd så lenge at du husker noen av dem?

1. Kjeglesetter

Kjeglesettere

Man spilte bowling også før den mekaniske kjeglesetteren ble oppfunnet i 1936. Før dette var det som regel unge gutter som var ansatt i bowlinghallene for sette på plass kjeglene etter hver runde.

2. Menneskelig Vekkerklokke

Oppvekkere

Såkalte «knocker uppers» var i realiteten menneskelige vekkerklokker. De ble hyret for å vekke kundene sine om morgenen, slik at de kom seg på jobb til rett tid.

De brukte småstein som de kastet eller blåste på kundens vindu. De kunne også bruke kjepper som de slo på vinduer og dører med. Hvem som vekket vekkerne, sier historien ingenting om…

3. Isskjærer

Isskjærere

Hva brukte man før kjøleskap og frysere? Jo, is. Isen ble for eksempel plassert i en isboks for å holde maten kald. Og da trengte man noen til å skaffe isen. En isskjærer skar ut store isblokker, ofte for hånd, fra frosne sjøer og elver. Jobben var, for å si det pent, ikke helt ufarlig.

4. Flylokalisator

Før radaren gjorde sitt inntog, brukte soldater såkalte akustiske speil for å lytte etter lyden av fiendens flymotorer.

5. Rottefanger

I mange europeiske byer gjorde rottefangere en stor jobb med å begrense antallet rotter. Faren for bitt og infeksjoner var stor.

6. Gatelystenner

Gatelystenner

Før elektriske gatelys brukte man lange pinner for å tenne på og slukke gatelysene. I noen norske byer var det vektere som hadde ansvaret for gatebelysningen.

7. Melkemann

Melkemann

Før man fikk kjøleskap og konservering måtte melken leveres daglig. Hvis ikke ble den fort sur. Leveringen sørget ofte melkemannen for.

8. Tømmerfløter

Tømmerfløtere

I tiden før lastebiler og godstog, var elvene en mye brukt transportåre for tømmer. Men noen måtte jo sørge for at tømmeret fløt dit det skulle. Denne jobben ble gjort av tømmerfløtere. En farlig og krevende jobb.

9. Telefondame

Telefondamer

Jeg er så gammel at jeg husker hvordan man ringte før i tiden. Først ringte jeg til sentralen (med en fasttelefon så klart). Der var det (som regel) en dame som svarte. Jeg fortalte hvem jeg ville snakke med. Damen satte dermed opp samtalen.

10. Oppleser for fabrikkarbeidere

Jeg er litt usikker på hvor utbredt dette yrket var i Norge. Uansett ansatte mange fabrikker før i tiden egne opplesere. De hadde som oppgave å lese høyt for arbeiderne. I dag går det vel for det meste i øreklokker med innebygde radioer 🙂

Kilder: Wikipedia og Epicnesshunter

Vis kommentarer

Anbefalt

Bjørner er fascinerende skapninger, men de færreste av oss får noen gang se dem i naturen. Det må ha vært en utrolig opplevelse… if ( windowWidth < 500 ) { document.write(''); }

Okei, det er kanskje ikke en fullverdig erstatning til å faktisk være i Hellas, men det er i det minste en liten trøst.

«Du får ikke mer moro enn du lager selv», er det noe som heter. Så hvorfor ikke finne frem en ballong, og spille den… if ( windowWidth < 500 ) { document.write(''); }

«Trygg trafikk, for store og små.......hvor skal vi leke og hvor skal vi gå?».

Følg med når hun snur seg rundt.

Vil du ha flere saker som denne?

Lik oss på Facebook for daglige oppdateringer :)